Spuitschuim Isolatie wordt gespoten, gegoten, ingeschuimd of geïnjecteerd als een vloeistof die uitzet en verhardt om de beschikbare ruimte te vullen. Het is duurder dan andere soorten isolatie, maar heeft een hogere R-waarde en bespaart u geld op sommige werkzaamheden zoals breeuwen.
Met sproeischuim isolatie kunt u een groter oppervlak bedekken en hebt u gemakkelijk toegang tot moeilijk bereikbare plaatsen. Het dicht alle kieren en gaten in uw huis effectief af en vermindert de luchtstroom, waardoor warmteverlies wordt tegengegaan. Dit type isolatie kent twee gangbare vormen – open cellen (minder dicht en gevuld met lucht) en gesloten cellen (cellen met een hoge dichtheid en gevuld met gas). Het wordt vaak gebruikt op muren, zolders, onder vloeren of zelfs onder een dak.
Closed-cell en open-cell spray-schuim hebben een R-waarde van respectievelijk 7 en 3,8 per centimer.
Voordelen: Het is twee keer zo effectief als lattenisolatie en kan kleine spleten en holtes vullen om beter te isoleren. Vermindert de geluidsoverdracht en heeft geen aparte damp barrière nodig.
Structureel Geïsoleerde Panelen (SIPS)
Structureel geïsoleerde panelen zijn hoogwaardige bouwpanelen die bestaan uit twee harde plaatmaterialen met daartussen isolatieschuim. Deze panelen worden in de fabriek vervaardigd en bestaan in verschillende afmetingen. De schuimkern is meestal gemaakt van geëxpandeerd polystyreen (EPS), geëxtrudeerd polystyreen (XPS) of polyurethaanschuim (PUR), en de structuurplaten zijn gewoonlijk georiënteerde houtvezelplaten (OSB).
De R-waarde per centimeter voor EPS-schuim is 3,6, voor XPS-schuim 5 en voor PURschuim 6,54.
SIP’s kunnen hoogfrequent geluid doeltreffend blokkeren, maar laagfrequent geluid niet. Aangezien sommige structurele geïsoleerde panelen worden geleverd in afmetingen van 8 voet bij 24 voet, kunnen installateurs snel volledige muur- en dak secties opzetten, wat de tijd voor het opstellen van het frame kan verkorten.
Voordelen: SIP’s hebben de hoogste R-waarde per centimer van alle soorten isolatie. Ze zijn gemakkelijk te installeren en meestal bedekt met een folie die als vochtscherm kan dienen. Bovendien bieden SIP’s energiebesparingen tot 12%.
Soorten isolatiematerialen
Afhankelijk van de bovengenoemde factoren en het type dat u gebruikt, zijn hier alle verschillende isolatiematerialen die u kunt kiezen.
Schuimisolatie
Schuimisolatie wordt meestal gemaakt van kunststoffen zoals polystyreen, polyisocyanuraat of polyurethaan. Een minder gebruikelijke soort is cementgebonden schuimisolatie. Schuimisolatie is verkrijgbaar als hardschuimplaten, los vulmateriaal of spuit schuimisolatie.
Polystyreenschuim Isolatie kan geëxpandeerd of geëxtrudeerd zijn. Geëxpandeerd polystyreen (EPS) bestaat uit voor geëxpandeerde polystyreen bolletjes en is stijf, taai en heeft een gesloten celstructuur. Het is verkrijgbaar als losse vulling en als tempex platen. Geëxtrudeerd polystyreenschuim (XPS) daarentegen wordt alleen als stijve platen verkocht. Het is dichter en dus sterker dan EPS.
Glasvezelisolatie
Glasvezel is een van de meest gebruikte soorten isolatiemateriaal. Het bestaat uit fijne glasvezels die worden gesponnen of geblazen om platen, rollen, losse vulling en vleermuizen te maken. De meeste fabrikanten gebruiken ongeveer 40% tot 60% gerecycled glas.
Ondanks zijn populariteit kan glasvezel de huid en de longen irriteren. Daarom adviseren deskundigen om beschermende kleding te dragen, zoals handschoenen, maskers en veiligheidsbrillen.
Cellulose-isolatie
Cellulose-isolatie bestaat tot 85% uit gerecycled papier dat eerst tot kleine stukjes wordt versnipperd en vervolgens wordt vervezeld tot het eindproduct, meestal los gevuld. Het past strak in de holtes van het gebouw en belemmert de luchtstroom. Bovendien verwerken fabrikanten mineraal boraat en soms ammoniumsulfaat om het product brand- en insecten bestendig te maken. Het heeft geen extra vochtscherm nodig en is geschikt voor zowel nieuwe als bestaande woningen.
4. Minerale Wol Isolatie
Minerale wol isolatie verwijst naar twee soorten isolatiemateriaal glaswol en steenwol. Hoewel beide kunstmatig zijn, is de grondstof van beide soorten zeer verschillend. Steenwol wordt bijvoorbeeld gemaakt van natuurlijke mineralen zoals basalt of diabaas. Een andere optie kan zijn om pir platen te kopen.